Smartwatches, de vervangers van smartphones?!

Standard

Smartwatches, de vervangers van smartphones?!

Met de technologische revolutie van de smartwatches zullen we iedereen binnenkort haastig zien swipen op hun horloge, in plaats van hun smarphone. Waar de kracht van smartwatches ligt, is het op de hoogte stellen van de gebruiker van een notificatie zoals bijvoorbeeld een sms, update of oproep. Over het algemeen worden ze gezien als verlengstuk van de smartphone, en is het de bedoeling dat je een smartwatch vindt die samen werkt met jouw smartphone.

Een voorbeeld van smartwatches die je notificeren zijn de Martian Passport en de Motorola Moto 360. Waar deze twee sterk in zijn is het duidelijk maken aan de gebruiker dat er een notificatie is, maar stelt je niet per se in staat deze te bekijken of hier op te reageren. Waar smartwatches varieren van simpele horloge set extra functionaliteit tot aan complete computers aan je pols, staan deze twee het dichtst bij een stijlvolle horloge met extra functionaliteit.

Dan komt er een hele groep aan smartwatches die extra functionaliteit bied aan de smartphone die je bezit. Zoals de Sony smartwatch 2 en 3, de LG G, of de watches van het kick-start bedrijf Pebble. Allen genieten ze van een digitaal scherm, de een wat mooier en geavanceerder dan de ander, waarop je gemakkelijk je berichten kan af lezen. Ook functionaliteit zoals een hartslagmeter en snelheidsmeter, microfoon, en touch-screen is gebruikelijk in deze categorie. De aandacht ligt hier niet alleen bij het berichtgeven van een update aan de gebruiker, maar stelt de gebruiker ook in staat te reageren door bijvoorbeeld op zijn smartwatch te typen of te dicteren. Daarnaast is er een wereld van applicaties beschikbaar voor de verschillende smartwatches. Voor de gemiddelde gadget fanaat onmisbaar.

Vervolgens zijn er de ultra moderne smartwatches. Denk bijvoorbeeld aan de apple watch. Die met zijn accelerometer, gyroscoop, hartslag en barometer en toegang tot de app store van Apple een nieuwe wereld opent om te spelen met functies en applicaties waarvan je nooit wist dat ze essentieel waren in je leven! Misschien wil je naast een microfoon ook een camera in je smartwatch. Ook dat kan. De Samsung Gear 2 is een smartwatch met camera functie. Maar Samsung weet de smartwatch functionaliteit een stapje verder te drukken met de Gear S. Deze geniet niet van een camera, maar geeft je wel de mogelijkheid een SIM kaart te plaatsen wat je in de unieke positie stelt om je smartwatch volledig in de plaats te stellen van je smartphone.

Een kort woordje kan nog worden gezegd over de batterijduur, want dat laat nog wat te wensen over. Waar de smartwatches van Pebble gemiddeld 5 dagen mee gaan en die van Sony en LG ongeveer 3, genieten de smartwatches van Samsung ongeveer 1 tot 2 dagen batterijduur en de Apple Watch gaat bij intensief gebruik zelfs maar 6 uur mee. Voor diegene die er geen moeite mee heeft elke halve dag tot een paar keer per week zijn horloge aan de oplader te hangen is dit geen probleem, maar veel mensen hebben de behoefte aan een apparaat dat dagen mee gaat. Zeker als je veel op reis bent of niet elke dag thuis komt.

Al in al bieden de verschillende smartwatches een verlengstuk van je smartphone. Sommigen geven je extra functionaliteit aan je apparatuur en je dagelijks leven. Het dichtst bij het compleet vervangen van de smartphone komt de Samsung Gear S, die uiterst functioneel is. Maar smartwatches en de hardware en software hier voor staan nog in hun baby schoenen en dat is te merken. Op het moment kan men niet spreken van een plaatsvervanger voor de smartphone, en velen zijn hier ook niet naar op zoek. Maar een paar jaar ontwikkeling verder, kan het maar zo gebeuren dat de smartwatch een groter marktaandeel in de telefonie en technologie wereld krijgt dan de smartphone momenteel heeft.