De juiste wasmachine

Standard

Er is veel veranderd met de huisapparatuur van tegenwoordig. Apparaten zijn meer duurzaam en de Europese Unie blijft regelingen in voeren om groot gebruikers van stroom energie vriendelijker te maken. Zo ook wasmachines. Waar energielabels voorheen tussen de A+ en D zaten, is het met een van de nieuwste regelingen alleen nog toegestaan wasmachines te fabriceren die een energielabel van A+ tot en met A+++ dragen.

 Een nieuwe wasmachine

Als u een nieuwe wasmachine nodig heeft, of als de momentele wasmachine die u gebruikt over zijn levensduur heen is, kan een nieuwe wasmachine aankopen in plaats van de oude te blijven gebruiken u veel geld kan besparen. Het is belangrijk de juiste wasmachine te kiezen voor uw huishouden. Hoe heet u wast, hoe vol u de trommel doet, of u een droger heeft, het zijn allemaal zaken die belangrijk zijn in gedachten te houden tijdens de aankoop van een nieuwe wasmachine.

De juiste keuze maken

Kijken naar het energielabel is de eerste stap. Hoe energievriendelijker de wasmachine, hoe hoger het energielabel en hoe voordeliger dit uiteindelijk is voor uw portemonnee. Ook het waterverbruik draagt in zekere mate mee aan het energielabel van het apparaat. Ook andere zaken, zoals de capaciteit van de wasmachine en de verschillende standen van de wasmachine, is bepalend voor wat u maandelijks moet betalen aan de energie en water rekening. Let bijvoorbeeld op het toerental van de wasmachine die u wilt aanschaffen. Een hoger toerental betekend meer stroomverbruik. Heeft u een droger, dan is een hoog toerental niet altijd nodig. Als u de wasmachine nooit helemaal vol doet, is het verstandig te kijken naar een wasmachine met een kleinere capaciteit. Hoe kleiner de capaciteit hoe minder verbruik om het geheel te draaien. Wat tegenwoordig vooral belangrijk is om op te letten, echter, is de warmtestand van de machine. Als u graag koud wast, en toch schone kleren wilt hebben, is een wasmachine met een vorm van een eco-stand aangeraden. Deze zijn namelijk ontworpen om speciaal op lage temperaturen nog schoon te wassen. Niet alles kan koud gewassen worden. Babyspullen, vaatdoeken of andere dingen waar ziektes in nestelen dienen nog steeds op 40 tot 60 graden gewassen te worden. Ook als er vetresten in kleren zitten spoel je die niet weg met lagere temperaturen. Maak dus ook een afweging van hoe vaak u koud kunt wassen, en vind hier een geschikte machine voor. Naast dit alles, is het ook aangeraden het gemiddelde water en energie verbruik van de wasmachine in de gaten te houden. Energielabels kunnen natuurlijk niet specifiek vertellen wat je maandelijks betaald, maar u kunt dat wel zelf uitrekenen.

De juiste keuze maken voor een nieuwe wasmachine valt nog niet mee, er zijn een tiental aan zaken waar men op dient te letten om daadwerkelijk de juiste keuze te maken. Weeg dus goed af wat uw huishouden nodig heeft, welke machine hier het beste bij past en eventuee l wat de daadwerkelijke kosten voor uw portemonnee zijn. Vergelijkingswebsites kunnen u hier bij helpen. Een van zo’n vergelijkingswebsite, waarin u in een oogopslag de beste wasmachines vindt (volgens de consumenten bij de consumentenbond), is bestewasmachinekopen.nl. Neem een kijkje, en zie wat uw mogelijkheden zijn!